Ändrad taktik övertygar inte ett dugg…..tvärtom

Känns i hela magen som att det fortfarande finns all anledning till oro. Det handlar om arbetsgivarnas utspel om att de vill kompromissa angående LAS. Har de känt att de efter massiv kampanj ändå inte får folket med sig i frågan?

Förmodligen och nu ändrar man taktik och låtsas vara tillmötesgående och säger:

Vi vill balansera situationen med facken och komma bort från debatten att arbetsgivarna vill ha ett laglöst tillstånd.

Vi vill inte avskaffa fackets inflytande över turordningen, utan vill tillsammans med facken kunna avgöra vilka anställda som har den bästa kompetensen. Det viktiga är att konkurrensutsatta företag får behålla de bästa personerna så att de kan bedriva en effektiv verksamhet även efter en neddragning.”

Rätta mig om jag har fel men visst var det så att just denna ändring i LAS  var en av anledningarna till att förhandlingarna om ett nytt huvudavtal sprack förra våren. Arbetsgivarna ville då som nu att ”tillräckliga kvalifikationer” skulle ändras till ”tillräcklig kompetens”.

Den ändringen skulle innebära att det inte längre handlar om yrkeskvalifikationer utan om kompetens som arbetsgivaren i slutänden avgör vad det innebär. Social kompetens, samarbetsvilja, noggrannhet, bäst kompetens etc……eller vad nu arbetsgivarna lägger in i ordet kompetens.

Ingen kompromiss alls tycker jag…….bara ett annat ord för arbetsgivarens strävan mot ensidig makt att avgöra vem som får behålla jobbet.

Published in: Okategoriserade on 05 februari 2010 at 14:03  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/02/05/andrad-taktik-overtygar-inte-ett-dugg-tvartom/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: