Vice riksbankschefen uttalar sig om avtalsrörelsen.

Förste vice riksbankschefen Svante Öberg säger sig inte vilja rekommendera parterna till något i avtalsrörelsen men jag undrar om det inte är just det han försöker med och tyvärr inte till vår fördel. Han pekar på den utdragna återhämtningen och den svaga arbetsmarknaden  och säger:

Då torde utrymmet för löneökningar vara mycket begränsat.

Det råder stor osäkerhet om den framtida ekonomiska utvecklingen.
Det gör att det kan vara svårt för parterna att i avtal binda upp sig för överenskommelser över längre tidsperioder.”

Han uttalar sig också om vilken sektor som bör ha den normerande rollen

”Under de senaste avtalsperioderna har den konkurrensutsatta industrisektorn fyllt denna mycket viktiga roll. Om denna lönenormerande roll tas över av tjänstesektorn så är det troligt att löneökningarna och därmed inflationen blir högre”

Egentligen helt sant det han säger för det ekonomiska läget gör att löneutrymmet är begränsat och kan vara svårt att teckna långa avtal. Detta har vi också tagit hänsyn till i våra krav till arbetsgivarna och anser att 2,6% är rimligt och på en låg nivå. Längden på avtalet beror mycket på vad resten av innehållet blir.

Angående den normerande rollen så har vi inga andra planer heller än att industrin även denna gången ska vara först och sätta normen.

Det luriga här med hans uttalande är nog att arbetsgivarna kommer att haka på och försöka vända det till sin fördel när de pekar på nollavtal centralt. De ojjar sig också högljutt om vår LO-samordning och säger att jämställdhetspotten hotar industrins normerande roll. De vill dessutom absolut ha ett kort avtal.

Man kan inte låta bli att undra om inte mister riksbankschef uttalar sig i syfte att ge arbetsgivarna mer bränsle i brasan.

Men vi får vända på det och säga att detta kom vi på innan riksbankschefen gjorde det eftersom våra krav är begränsade och rimliga. Våra krav utgår från att industrin är normerande. Vi bestämde kraven på avtalsrådet i november….alltså 2 månader innan detta uttalande.

Kan bli intressant att se hur länge det dröjer innan Svenskt Näringsliv har uttalandet på sin hemsida och återigen ropar ut vilket hot de tycker att fackets krav är.

Jisses…..snart hotar vi väl hela mänskligheten också.

Published in: Okategoriserade on 30 januari 2010 at 12:47  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/30/vice-riksbankschefen-uttalar-sig-om-avtalsrorelsen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: