Märkliga saker utomlands kan sprida sig hit…..så slarva inte bort chansen till räddning. Den finns nu men kanske inte sen.

Läser i ETC om märkliga saker som sker utomlands och man funderar på hur mycket Svenska arbetsgivare sneglar på sina bröder och systrar och tänker efterapa.

 Det statliga elbolaget Luz y Fuerza del Centro i Mexico lades ner i oktober förra året.  Officiella anledningen var att företaget förlorade pengar och var tvunget att köpa in el till ett högre pris än vad det enligt lag måste sälja den för. Och ineffektiviteten berodde på att politikerna sedan årtionden snålat på investeringar, hävdar talespersonen Jose Hernandez.

Nej, den verkliga anledningen till att företaget lades ned var enligt facket – just facket.

SME är en av Mexikos klassiska fackföreningar, med nära 100 års historia. De var det första mexikanska fack som vann rätten till pension för sina medlemmar, och har ett kollektivavtal med höga löner och förmåner. Med nedläggningen av Luz y Fuerza var det samtidigt slut för SME.

Tyskland har under förra året sett en våg av uppsägningar på triviala grunder – en anställd fick sparken för att ha ätit en köttbulle från en buffé, en annan för att ha tagit med sig två oinlösta pantkuponger på sammanlagt 1,5 euro, och det märkligaste fallet – en fabriksanställd som avskedades för att ha ”stulit elektricitet” av sin arbetsgivare – genom att ladda sin mobiltelefon på arbetsplatsen.

I verkligheten handlar det om en metod för att kringgå den formella anställningstryggheten och byta ut äldre anställda, med högre lön och kanske lägre arbetstakt, mot yngre – och kanske passa på att skriva ett för arbetsgivaren förmånligare kontrakt.

Börjar ni precis som jag att bli mörkrädda nu?

Bara två exempel på arbetsgivares fantasi när det gäller att krossa facket och arbetarna. Vad kommer sen och är letandet av kryphål i lagar och avtal bara början för oss här i Sverige? Hur långt är svenska arbetsgivare beredda att gå för att ensamma få makten?

Vi kan motverka detta men vi måste göra det nu……det brådskar.

Vi kan informera alla om vad som sker här och utomlands. Vi måste få alla att inse värdet av medlemskap i facket……enda sättet att vara starka och kunna bevara kollektivavtalen och för att stå emot arbetsgivarnas attacker.

Vi måste också se till att rösta för ett regeringsskifte i september. Utan en blå regering kan inte arbetsgivarna härja fritt.

En Rödgrön regering skyddar oss mot försämringar i arbetsrättslagarna.

Två egentligen mycket enkla saker…..bli medlem i facket och att rösta Rött…..men ack så avgörande för allas vår framtid. Slarva inte bort den möjligheten vi har nu……sen kan det vara försent.

Published in: on 26 januari 2010 at 9:57  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/26/markliga-saker-utomlands-kan-sprida-sig-hit-sa-slarva-inte-bort-chansen-till-raddning-den-finns-nu-men-kanske-inte-sen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: