Sluta tramsa om LAS och låglönekonkurrens….hur vore det med full sysselsättning istället.

Hur mycket kan någon egentligen snurra in sig och vända på argumenten till att skrota LAS? Arbetsgivarna kan det tydligen hur mycket som helst. Senaste får hjärnan att slå kullerbytta ett par varv innan man rynkar pannan och undrar hur man tänkte här.

 Malin Sahlén, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv:

Många 90-talister har ofullständiga betyg och går på socialbidrag, vilket är en högst olycklig kombination på dagens arbetsmarknad. Många ungdomar hamnar i en ond spiral, där enda utvägen är socialbidrag. 

Det är skillnad för äldre personer, de fångas upp av systemet på ett helt annat sätt. De har ofta referenser, är med i a-kassan och kan falla tillbaka på tidigare anställningar.  Politikerna måste genast ge de unga en chans på arbetsmarknaden. Ungdomarna måste få konkurrera till löner som inte stänger dem ute, och kompetensen måste vara den grundläggande faktorn för vem som får behålla jobbet vid uppsägning, säger hon.”

Första stycket är helt sant och det är verkligen synd om ungdomarna. Men sen kommer en ordentlig smäll på käften för alla oss över 30.

Vi har ju a-kassan eller kanske få komma tillbaks till ett gammalt jobb menar hon. Jaha….så ut med alla över 30 bara för det spelar ingen roll om vi har jobb eller inte. Arbetsgivaren ska fritt bestämma vem som ska sägas upp. De äldre kan gott hanka sig fram på dagens usla a-kassa. Ungdomar behöver inte ha någon vidare lön…..helst så lite som möjligt.

Varför är de inte ärliga och säger vad de egentligen menar? 

Men backa bandet en smula…..hon var ju orolig för fattigdom och socialbidrag……eller?

Hur vore det om hon istället hade sagt: ”Vi måste se till att både unga och äldre har ett jobb och att alla får kompetensutveckling så att alla står starka på arbetsmarknaden och företagen behöver inte riskera att bli av med viktig kompetens vid uppsägningar. För att alla ska ha en rimlig chans till försörjning ska lönerna vara rimliga och kollektivavtal ska garantera sund konkurrens mellan företagen.

Vet inte….men det tyckte jag lät bra iallafall. Såklart att det ska vara rimliga villkor och inga dumma idéer om lönedumpning.

Published in: on 25 januari 2010 at 20:50  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/25/sluta-tramsa-om-las-och-laglonekonkurrens-hur-vore-det-med-full-sysselsattning-istallet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Fast det är ju sant, skriver om ett annat perspektiv på det på politikerbloggen idag. Att unga klarat sig mycket bättre genom krisen i de företag som får göra undantag från turordningsreglerna.

 2. Det är inte p.g.a LAS vi har en hög ungdomsarbetslöshet. Enligt en utredning av TCO: 97,5 procent av de arbetslösa
  ungdomarna har aldrig befunnit sig i en situation där turordningsreglerna ens teoretiskt kan ha
  påverkat deras arbetslöshet.

  Och meningen är ju inte att antingen unga eller äldre ska vara utan jobb utan att alla har ett arbete.
  Att skrota LAS är inte lösningen det ger bara arbetsgivaren möjlighet till godtyckliga uppsägningar och inga garantier att det är ungdomarna som får behålla jobbet.
  Dessutom vore det diskriminerande mot äldre om de sades upp just bara för att de är äldre.

 3. Camilla Wedin drömmer om en arbetsmarknad där det finns gott om pengar till hög lön för alla. Och skulle någon vilja konkurrera med lägre priser och därmed kunna slå ut företag och arbetskraft ska parterna i kraft av kollektivavtal bestraffa dessa ”illojala” företag. Jag antar att sådana kollektivavtal i Wedins drömvärld också omfattar resten av världens företag, så att vi kan upprätthålla ”full sysselsättning” också i våra exportföretag.
  Vakna Camilla Wedin!

  • Jag är klarvaken Lars. Om du läste texten i min blogg så ser du att jag skrivit rimliga löner och inte höga. Sen är det sanning att konkurrensen blir sundare om alla har kollektivavtal så att inte vissa företag kan konkurrera med lönedumpning. Det är ingen bestraffning utan ett skydd för både arbetsgivare och anställd.
   Vad gäller kollektivavtal i resten av världen så jobbas det hårt på många håll men tyvärr går det långsamt. Tror inte ens du tycker att det är ok med slaveri eller så låga löner att man knappt klarar sin försörjning. Sen måste väl ändå allas vår önskan vara full sysselsättning.

 4. Nu är det ju inte jag som säger det där utan forskaren Anna Angelin, du har satt ihop två citat till ett. Angelin skriver om a-kassetillhörighet men du övertolkar henne grovt när du skriver att hon vill sparka ut alla över 30 år. Hon försöker belysa ungdomarnas icke-etablering på arbetsmarknaden, det är den hela.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: