Vi betalar aldrig priset för arbetsgivarnas flexibilitet…..vi tänker inte låta dem krossa LAS och ställa oss med mössan i hand

Arbetsgivarna med Svenskt Näringsliv i spetsen har trummat länge om att skrota LAS och att arbetsgivarna behöver flexibilitet. Kan det blir tydligare än i kvällens ”Uppdrag granskning” vad det är de är ute efter till slut?

Nä knappast…..de vill ha det än mer flexibelt än vad som syns idag. Livet för en anställd på bemanningsföretag som beskrevs i kvällens program är det pris arbetsgivarna tycker att vi ska betala för deras flexibilitet och våran möjlighet till jobb. Fast de vill ju inte betala för tiden vi sitter och väntar och de vill heller inte betala så mycket för att hyra in.

Så bemanningsföretagen borde inte vara så kaxiga…..begriper de inte att de själva kommer att självdö om arbetsgivarna lyckas med sin plan att få bort LAS och försämra kollektivavtalen.

Vad ska arbetsgivarna med bemanningföretag till om de själva kan kasta folk ut och in hur som helst och till en lägre kostnad än vad bemanningsföretagen kräver.

Här skulle förmodligen ex. Manpowers ledning svara att arbetsgivarna vill ändå ha deras tjänster för rekrytering och den service de tillhandahåller.

Skitsnack säger jag då. Arbetsgivarna vill bara tjäna pengar och skulle ha egna inkastare om det vore möjligt för dem att själva helt komma undan LAS.

En sådan situation vore förödande för arbetarna. Därför är frågan om en reglering i kollektivavtalen som skyddar oss mot att arbetsgivarna kringgår företrädesrätten till återanställning genom inhyrning så viktig.

Men det är bara första steget i rätt riktning och någonting måste göras för att stärka de anställdas rättigheter på ett bemanningsföretag. De får inte gå till som det vi såg i ”Uppdrag Granskning”

Published in: on 20 januari 2010 at 21:06  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/20/vi-betalar-aldrig-priset-for-arbetsgivarnas-flexibilitet-vi-tanker-inte-lata-dem-krossa-las-och-stalla-oss-med-mossan-i-hand/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Visst, jag köper alla argumenten. Men någon motpart har trots allt skrivit på de här avtalen. Och den motparten är LO-facken. Det är ags att börja sopa framför egna mattan.

  • Kringåendet av LAS är inte påskrivet utan där har arbetsgivarna hittat ett ”kryphål” som vi måste täppa igen. Vad gäller regler i avtalen om ex. arbetstid så är de ju påskrivna och vi måste vara självkritiska till hur det kunde bli så. Är övertygad om att LO inte hade tänkt sig att anställda skulle utnyttjas på det viset så det är bara att sätta sig och titta över avtalen och få till en ändring.

 2. Den som vill se ett klockrent exempel på detta kringgående av LAS kan titta på vad man gjorde på Lagena förra våren.
  Varslade 33 om uppsägning och ersatte samtliga med bemanningsföretag i stället.
  Den lokala fackklubbens kamp lyckades rädda 11 av 33, men det var inte tack vare LAS, utan genom att alla anställda solidariskt protesterade mot uppsägningarna.

 3. Vad var egentligen så upprörande i Uppdrag granskning? Det förefaller inte vara så väldigt mycket av slaveri över det hela om man för att vara tillgänglig (inte fjättrad vid en bostadstelefon) kan uppbära 90 procent av den lön som betalas om man kallas till arbete. Inte ens LO:s avtalssekreterare föreföll vara särskilt upprörd och tillbakavisade eftertryckligt jämförelser med forna tiders stuvare som (utan lön) fick stå i hamnarna och vänta på eventuella uppdykande jobb.
  Bemanningsföretagen är viktiga. Den flexibilitet som Uppdrag Granskning föraktfullt talade om är är något som får vår arbetsmarknad att fungera mycket bättre än förr. Det klassiska tidigare var att arbetsmarknaden var i svår otakt med konjunkturerna. Det tog lång tid att anpassa sig till en minskad efterfrågan. När efterfrågan steg tog det lång tid att öka bemanningen och vi fick överhettning.

  • Det upprörande är att om de varit tillgängliga genom att mellan 7-17 vara beredda att på kort tid åka till jobbet och därför inte har kunnat planera sin tid och sen bli inringda ex. kl 15 för att jobba kväll. De får de visserligen betalt för kvällen men inte för den tillgängliga tiden. Den tillgängliga tiden skulle gå som beredskap i många andra avtal och ge betalt även för den tiden. Vart är deras fritid och möjlighet att ex. planera dagis etc.?
   Vi är inte emot bemanningsföretag i sig när de anställda har rimliga villkor och när inte arbetsgivarna kringgår LAS företrädesrätt till återanställning genom inhyrning.

 4. Lars: Angående flexibiliteten, jag misstänker att du inte har så mycket till flexibla arbetstider, 8-17 kanske? För hade du haft de flexibla arbetstider som förekommer inom bemanningsbranschen hade du inte gjort ett sådant uttalande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: