Det pratas sällan om Asbest längre men det gör sig påmind genom nya fall av ex. Mesoteliom varje år.

 

Svenska byggnader innehåller troligen fortfarande hundratusentals ton asbest. Ett ämne som vi nästan har slutat prata om för att vi trodde att det var borta.

Enligt Hans Tilly, ordförande i fackförbundet Byggnads är risken stor att vi får in nya material från utlandet som innehåller asbest då ex. Kina, Kanada och Ryssland inte har samma syn på byggmaterial som Sverige.

Så många som 95 000 nya fall i Europa årligen upptäcks och är sjukdomar orsakade av exponering av farliga ämnen i yrket. En av dem är Mesoteliom orsakat av det fina dammet i asbest. Ett damm som lätt sitter kvar i kläder och på så vis exponeras för omgivningen och utsätter även anhöriga för risker.

Mesoteliom är i Sverige ofta resultatet av yrkesmässig exponering av asbest som drabbar främst byggnads- och varvsarbetare. Mesoteliom uppstår ca: 20-50 år efter första exponeringen.

En klen men ändå en tröst för dem som drabbas eller deras efterlevande är att Försäkringskassan och våra kollektivavtalade försäkringar betalar ut ersättning för konstaterad Mesoteliom.

Åsa Lindén och hennes syster förlorade sin pappa 2009 i denna sjukdom. Han hade arbetat som ventilationsmontör i 30 år.

Åsa som är IF Metalls försäkringsrådgivare på Proxy Electronics i Kalmar tog så småningom tag i pappans dödsbo och gick igenom hans papper och försäkringar. Pappans medlemskap i IF Metall och de kollektivavtalade försäkringarna skulle visa sig vara en förutsättning.

Efter många samtal och diskussioner med bl.a IF Metall och försäkringskassan stod det klart att ILO-listan innehåll just den sjukdomen som hennes pappa avled i. Tack vare Carina Ferbe på IF Metalls förbundskontor kunde Åsa till slut få alla nödvändiga blanketter ifyllda.

Hon och hennes syster fick så småningom ersättning med totalt 68 000 kronor för sveda och värk, begravningshjälp och dödsfallsersättning. Större belopp för sveda och värk betalas om Mesoteliom konstateras tidigare än i detta fallet som var 4 månader.

Åsa är övertygad om att vanligt folk inte har en aning om att den sk. ILO-listan finns och därmed inte vet att man har rätt till ersättning för sveda och värk medan man lever. Det borde vara tydligare upplysning till medlemmarna om detta. I många fall går nog ersättningen förlorad för att efterlevande inte  heller vet eller orkar ta tag i försäkringarna.

Åsa och hennes syster vill rikta ett särskilt tack till Carina Ferbe på IF Metall för all hjälp och omtänksamhet hon har visat. Ett ovärderligt stöd i en jobbig situation.

ILO-konvention nr 121, tabell 1 är en förteckning över arbetssjukdomar som många länder kommit överens om.

ILO-listan :

  • hörselnedsättning orsakad av buller
  • eksem
  • astma
  • sjukdomar orsakade av asbest och vissa andra ämnen
  • vibrationsskada
  • smittsamma sjukdomar under vissa förutsättningar .

 För att man ska kunna pröva om ersättning kan lämnas för en arbetssjukdom ska den vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas med på den s.k. ILO-förteckningen och kvarstå i mer än 180 dagar.

Published in: on 19 januari 2010 at 10:23  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/19/det-pratas-sallan-om-asbest-langre-men-det-gor-sig-pamind-genom-nya-fall-av-ex-mesoteliom-varje-ar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. hej, har du sett denna? ganska rolig: http://www.vadstarpaspel.se/quiz/

    • Kollade den och testade. Ja lite kul faktiskt om man tar den med en nypa salt…..hahaha…de kan vara lite småroliga även på den sidan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: