Attacker mot kollektivavtalen fortsätter och ökar nog i takt med avtalsrörelsen.

Återigen vrider arbetsgivarna på argumenten och försöker lura folk att tro att kollektivavtalen inte är bra för arbetstagarna.

Jag undrar i vilket avtal det står att arbetsgivaren är förhindrad att ge bättre ersättning och villkor än vad som skrivs i kollektivavtalen. För det är nämligen vad en arbetsgivare påstår i ett försök att svärta ner facket och kollektivavtalen.

” Anställda fick sämre villkor med kollektivavtal. De som var anställda före avtalet fick behålla sina villkor. Däremot blev det sämre för nyanställda som med det nya kollektivavtalet får lägre ersättning.

– Innan vi skrev på avtalet hade vi kommit överens med personalen om ett OB-tillägg på 40-60 kronor i timmen. Nu betalar vi 18:75 kronor enligt det nya avtalet.”

Arbetsgivarnas attacker mot våra kollektivavtal fortsätter och förmodligen kommer de tätare ju mer avtalsrörelsen fortskrider. Arbetsgivarna och dess organisationer gör allt för att krossa oss för att ensamma få makten.

Att kollektivavtalen skrivs av facket och arbetsgivarorganisationerna efter överenskommelse nämns inte ett ord och inte heller att arbetsgivarna garanteras fredsplikt med avtalen. Så deras plan är nog som vi märkt……..en attack på bred front.  Att krossa kollektivavtalen och facket och samtidigt genom en borgelig regering försämra strejkrätten och LAS.

Har inte tanken slagit dem att om de får igenom sin plan så kommer djungelns lag att gälla. Utan kollektivavtal……ingen fredsplikt och vi riskerar strejker av frustrerade arbetare som vi hade förr.

Arbetsgivarna tycks tro att folket är kuvade och kommer att stå med mössan i hand. Tvärtom…..vi respekterar dagens ”Svenska modell” och den fredsplikt som det innebär men tro inte för ett ögonblick att vi tar av oss mössan om arbetsgivarna mot förmodan lyckas med sin plan.

Arbetsgivarna borde tänka efter före…….det är så dags att sakna ordnade förhandlingar och uppgörelser med facket om man slår sönder modellen och hamnar i ett kaos utan dess like.

Nu kommer vi inte att hamna i det läget.  Vi kommer att försvara kollektivavtalen och byta regering.

Återigen kommer folket och arbetarna att vara klokare, ansvarfullare och tänka steget längre än näsan räcker till skillnad mot Svenskt Närimgsliv och nuvarande regering.

Published in: on 14 januari 2010 at 16:09  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/14/attacker-mot-kollektivavtalen-fortsatter-och-okar-nog-i-takt-med-avtalsrorelsen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: