Menar Teknikarbetsgivarna att strejkrätten ska vara på lokal nivå också?

Gästbloggare idag: Ola Mårtensson  Ordförande IF Metall Östra Kronoberg.

Det är ett konstigt resonemang som arbetsgivarsidan för, man gillar inte centrala avtal men det var ett centralt avtal som låg till grund för hela det så kallade krisavtalet. Vi var själv tvungna från industrins sida att försöka rädda industrin när regeringen stod helt handfallen.

Det arbetsgivarna nu vill är att vi centralt ska göra upp om nollavtal och förhandla lokalt om löneökningarna. Det är ju inte en så konstig tanke om man är arbetsgivare.
Vi som fackförbund skulle då byta bort vår strejkrätt mot absolut Ingeting alls. Klubbarna ute på företagen skulle helt vara utlämnade åt företagens välvilja att höja lönerna eller är det så att företagarna även vill att klubbarna ska kunna strejka lokalt?

Nej jag tror inte det är det man är ute efter, utan man vill helt enkelt bakbinda våra händer så att arbetsgivarna ensidigt utan att behöver vara rädda för några stridsåtgärder ska kunna bestämma nivån på löneökningarna.

IF Metalls avtalskrav är, till skillnad från arbetsgivarnas, nyanserade och resultatinriktade. Vi tar både hänsyn till den ekonomiska krisen och till att industrin ska kunna utvecklas och förnyas på lång sikt. Men, vi kräver också att de anställda ska få en rimlig del av företagens långsiktiga produktivitetsökning genom ökad reallön, mer trygghet och bättre arbetsvillkor.

Vi menar att företagen har råd med 2,6 procent, eller lägst 620 kronor, per månad och anställd till en lönepott. Vi menar också att de anställda ska utbildas i stället för att kategoriskt sägas upp vid tillfälliga nedgångar, vilket ofta är fallet i dag. Industriarbetarnas ställning på arbetsmarknaden behöver stärkas

Vi inom IF Metall är som vanligt beredda att ta ett stort ansvar för ekonomin, industrin, jobben och framtiden. Men vi tänker inte göra det ensamma, utan förväntar oss motprestationer från arbetsgivarhåll.

Ola Mårtensson
IF Metall

Published in: Okategoriserade on 13 januari 2010 at 8:56  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/13/menar-teknikarbetsgivarna-att-strejkratten-ska-vara-pa-lokal-niva-ocksa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: