Praktik är lika med fullt arbete utan lön i många fall.

Hur många framförallt ungdomar utnyttjas som praktikanter?

Praktik är i sig en bra grej när människor kommer ut och får prova på arbetsmarknaden och med handledning lära sig ett jobb men det som händer nu är definitivt inte bra.

Arbetsförmedlingen skickar gladeligen ut folk på praktik till höger och vänster utan att ha koll på om det handlar om praktik eller arbetsgivarnas möjlighet till gratisarbetare.

Praktik är för mig när man får möjlighet att ”prova på” ett jobb under handledning och man ska egentligen inte utföra ett arbete eller tillföra så mycket. Man ska ”gå bredvid” och lära sig.

Många av dagens praktikanter kastas ut i produktion som vilken nyanställd som helst och ska prestera. Normal upplärning sen är det prestation som de anställda som gäller. Till saken hör också att praktikanterna ofta bara har aktivitetsstöd som ersättning och har de inte kvalificerat sig för a-kassa är ersättningen ca: 2800 kronor i månaden. Detta oavsett om de jobbar skift. Tack och lov har de försäkringar liknande de i kollektivavtalen annars är de helt rättslösa.

Detta måste vi se upp med. Detta utnyttjande är både lönedumpning och ovärdigt för människor. Om man utför ett jobb ska man ha lön…..punkt slut.

Riktiga jobb försvinner som praktikjobb och praktikanterna kan inte neka men har ingen chans till egen försörjning.

Arbetsgivarna gnor sina händer för att de får gratisarbetare och skyller ifrån sig samvetet med att alla andra gör så. Arbetsförmedlingen blundar och ser på sin statistk och skyller på att de tror att praktiken kan leda till jobb……icke så länge arbetsgivarna tillåts ta in nya praktikanter.

En i grunden bra grej som nu utnyttjas till arbetsgivarnas fördel och ger ofta inte praktikanterna någonting alls.

Vi måste stoppa detta ovärdiga gratisarbete kamrater…..annars är vi illa ute. Lönedumpningen tar sig många ansikten och det är dags att säga ifrån på allvar. Förbund, LO och politiker måste vakna och agera med kraft mot detta.

Published in: on 10 januari 2010 at 17:24  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/10/praktik-ar-lika-med-fullt-arbete-utan-lon-i-manga-fall/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: