Snö, kyla och så vargen. Heta samtalsämnen just nu.

Att jämföra köldgrader och snödjup är vanligt samtalsämne runt fikaborden just nu. Helt plötsligt kan sydSverige vara med och diskutera detta ämne. Vi som inte har haft en ”riktig” vinter på många år har plötsligt haft snö sen innan jul. Temperaturen har här i Kalmar varit nere i minus 15 någon natt.

Egentligen är det väl en normalvinter med snöfall och sjunkande temperaturer. Man vill åtminstone minnas att det var så när man var barn och man byggde snögrottor och kunde ta sparken till kompisarna.

Med andra ord precis som det ska vara.

Något som inte är som det ska är denna hetsjakt på varg. 12 000 registrerade jägare och gud vet hur många oregistrerade gav sig ut och slaktade varg. På bara ett par dagar har de uppfyllt kvoten i antal vargar som tillåts skjutas.

Helt utan kontroll sköt de hej vilt och kan ha orsakat lidande för vargar och onödig rädsla för människor och tamdjur framöver.

Skadeskjutna vargar kan finns och föräldralösa halvårsvalpar som kanske nu plågas  och svälter ihjäl. Om de klarar livhanken kan de antingen vara invalidiserade eller inte fått ”rätt” uppfostran av föräldrarna och därmed tvingas ge sig på tamboskap för att ha en möjlighet att överleva.

Ett onödigt lidande och rubbning av naturens gång som orsakats av människan och dess blodtörstiga iver att döda varg.

Tänk om vi någon gång kunde lära oss att människan inte har ensamrätt till denna världen.

Published in: on 07 januari 2010 at 16:56  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/01/07/sno-kyla-och-sa-vargen-heta-samtalsamnen-just-nu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: