Argumenten hos arbetsgivarna haglar och slirar om lönebildning.

Svenskt Näringsliv börjar snärja in sig i olika argument för att försöka övertyga om individuella löner.  Ett exempel är argumenten från olika företagsledningar  och Svenskt Näringslivs tips om hur man får till detta i avtalsrörelsen.

”Företagen kan hjälpa till genom att tala med sina medarbetare om vad avtalen bör innehålla.”

Jaha de ska tala om för våra medlemmar vad som bör stå i avtalen och sen förväntas de driva frågan?  Ja mycket ska man höra och jag har många gånger hört arbetsgivarens försök till att få medlemmarna på sin sida med frågan: Vill du inte kunna påverka din egen lön?

Klart att man vill kunna påverka sin lön men det görs definitivt inte med individuella löner där kriterierna inte handlar om kompetens utan om ”rövslickeri” som det så ofta blir vid individuella löner.

Vad man glömmer här är att den centrala potten är föremål för lokal förhandling vad gäller ytterligare pengar och fördelning. Ofta finns en individgaranti i den centrala delen för att ingen ska bli helt utan ökning men det finns fortfarande utrymme att fördela olika om man anser att det är rimligt. Ett lokalt lönesystem som överenskommits har man till hjälp för en rättvis fördelning.

Nästa påstående är lite märkligt.

”Vad de yngre medarbetarna framför allt ser som en självklarhet är att den som engagerar sig och visar framfötterna på jobbet, ska ha mer i lön än den som latar sig och smiter från ansvar.”

Ja den har jag också hört från arbetsgivare men hur tänker de då?

Om jag är nöjd med min lön….är det då tillåtet att lata på jobbet och smita ifrån ansvar? Skulle inte tro det men så låter det.

Jag som trodde att vi ville att alla anställda är engagerade och gör ett bra jobb…..eller?

Lönen ska vara ett kvitto på att man utfört sitt jobb men absolut inte drivkraften. Drivet måste vara ett engagemang och en vilja som kommer av ett bra ledarskap och bra kompetensutveckling på jobbet. Men arbetsgivarnas tanke med individuella löner skapar bara ett ojämnt engagemang och en haltande vilja.

Published in: on 30 december 2009 at 12:21  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/30/argumenten-hos-arbetsgivarna-haglar-och-slirar-om-lonebildning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Ja, det blir en spännande avtalsrörelse. Företagen har inte råd med några löneökningar. Sveriges höga ungdomsarbetslöshet beror på att lägstalönerna är på tok för höga etc. Vi har lite att göra året som kommer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: