Summera året som sig bör…..måtte 2010 bli bättre.

En summering av vad som hänt under året är brukligt och nåt som görs på många sätt. Kris, varsel, uppsägningar och jakten på sjuka och arbetslösa är väl något som de flesta minns av 2009.

Men ibland gäller det att hitta ljuspunkterna för att orka hoppas att 2010 ska bli bättre……och sämre kan det väl knappast bli för den stora massan.

Vad var då ljuspunkterna 2009……hjälp det tog lite tid att hitta nåt först. Men först ut är nog ändå IF Metalls bevis på vilket mod och styrka vi besitter som vågade agera och teckna det sk. Ramavtalet.  För att bevara kollektivavtalets styrka när klubbar i ren desperation höll på att skriva bort det. För att rädda de jobb som gick att rädda.

Alla medlemmar och förtroendevalda som fick chansen att under främst våren gå facklig utbildning av olika slag måste ses som en rejäl ljuspunkt i mörkret.

IF Metalls engagemang i EU-valet var enormt och många duktiga anställda och förtroendevalda jobbade hårt med att förmedla information om valet.

Socialdemokraternas partikongress i oktober visade att fackligt-politiskt samarbete är superviktigt. Kongressen som tog många bra och viktiga beslut för framtiden. En enhällig kongress visade tydligt vart vi ska och valde också Mona Sahlin som fortsatt partiledare och därmed nästa statsminister.  Opinionssiffrorna i slutet på året visar också att vår politik är den folket vill ha.

IF Metalls avtalsråd i november visade en enad organisation som inser allvaret i krisen och tar ansvar i avtalsrörelsen. Man visade lika tydligt att vi är en stark organisation och värnar om medlemmarna i alla lägen.

Likadant visade förhandlingsdelegationerna precis innan jul. Ett självförtroende och en vilja att göra bästa möjliga i den situation avtalsrörelsen utspelar sig i.

Det finns en del ljuspunkter när man tänker efter och 2010 kan inte bli sämre skrev jag i början.

Det innebär att jag om ett år sitter här och skriver att avtalsrörelsen löpte väl ut med centrala löneökningar och andra bra överenskommelser i avtalen. Jag skriver också att IF Metall har stärkts med många nya medlemmar som beror på dels insikten om värdet av fackligt medlemskap men också för att industrin återhämtat sig snabbare än någon trodde.

Jag skriver också om hur hårt vi jobbade i valrörelsen och hur väl det slog ut då oppositionen vann storslaget och utklassade de borgeliga. Att statsminister Mona Sahlin hyllas för de ”RödGrönas” snabba förändringar för att hjälpa sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Oj…..nu har jag redan skrivit en summering av 2010 också…..vad ska jag blogga om under året nu?  Det behöver jag nog inte oroa mig över för det finns så mycket att tycka och rapportera om…bra och dåligt. Så jag hänger kvar här ett tag till.

Published in: on 27 december 2009 at 20:00  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/27/summera-aret-som-sig-bor-matte-2010-bli-battre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: