Weihe i intervju om avtalskraven….blir inte bättre för det.

Efter en rekommendation direkt till min blogg av redaktionen på ”Vad står på spel” lyssnar jag på en intervju med Teknikarbetsgivarnas Anders Weihe. Var det meningen att jag skulle ändra åsikt efter den så trodde man fel…..helt fel. Det är snarare så att jag stärktes i min övertygelse om att fackets krav är rimliga.

Anders Weihe säger nämligen en del felaktigheter som att våra krav på 2,6% egentligen är mycket mer med tanke på de krav vi har angående kompetensutveckling och rehabilitering.

I våra avtalskrav som han vid detta laget har sett så står det uttryckligen att satsningen på kompetensutveckling med 0,x % ska avsättas från angivna löneutrymmet.

Han vet också mycket väl hur det fungerade 2004 och 2007 med omställningsöverenskommelsen och pensionsavtalet. Därför kan han inte generellt säga att våra krav är högre än de vi hade 2007.

Han fortsätter också på deras inledda spår om noll i centrala löneökningar och att förhandlingar helt ska ske lokalt och att vår låglönesatsning äventyrar Industriavtalet. Läser man sen deras krav till IF Metall så vill de ha en generell disposivitet av gällande kollektivavtal.

Kan inte vara mer glasklart om vad de är ute efter.

De gömmer sig bakom en kris som för övrigt våra medlemmar till stor del har varit med att lindra ekonomiskt för företagen genom det sk. krisavtalet.

De är ute efter att ensamma ha makten om lönebildningen och regler på arbetsmarknaden. Lokalt kanske man inte är lika stark som man är när avtalen bestäms centralt.

De vill kunna ändra efter behov och vad det skulle landa i är ganska skrämmande att tänka på. Förmodligen skulle väl både OB-tillägg och övertidsersättning försvinna. Vi skulle stå utanför jobbet och vänta på att eventuellt ha ett jobb den dagen. Det skulle de kalla flexibla arbetstider….du jobbar när det finns jobb annars är du hemma. Finns det mycket jobb så kallas det inte övertid utan fortfarande flexibel arbetstid etc. Är du hemma får du naturligtvis ingen lön. Ett modernt ”krisavtal” och helt naturligt enligt deras tyckande.

Varför plötsligt ettårsavtal och  ovilja till villkorsdiskussioner?  De kan ju skylla på Industriavtalets försvagning och säga sig göra en ”skadereglering” men i själva verket vill de kanske bara ha ett ettårsavtal i väntan på valet i höst?

Ja kanske….för vid en fortsatt borgelig majoritet har de gjort bort sig om de gör eftergifter i ex. LAS angående bemanningsfrågan. Vad mer förväntar de sig av en borgelig regering som de sponsrar?

Vad tycker vi då? Jo fullständigt horribelt. Vi tar ansvar i denna avtalsrörelsen precis som vi gjorde med ”krisavtalet”. Det är inte hållbart att vi fortsätter att betala krisen och våra krav i avtalsrörelsen är fullkomligt rimliga. Teknikarbetsgivarna gör sig själva en otjänst genom att förvränga och fördumma argumenten. De tigger bråk och ska inte underskatta arbetarna. Vi kommer att försvara den svenska modellen och våra kollektivavtal.

Och någon fortsatt mandat för Alliansen blir det inte tal om……sanna mina ord. Svenska folket har fått nog.

Published in: Okategoriserade on 18 december 2009 at 15:38  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/18/weihe-i-intervju-om-avtalskraven-blir-inte-battre-for-det/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Håller med dig!

    Många av våra IF Metall kamrater har slutit upp runt krisavtalet och ändå lyckas det för vissa chefer och tjänstemän att ta ut stora bonusar… Konstigt att det bara är arbetare som behöver vara med och betala krisen och nu vill företagarna att vi skall fortsätta betala.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: