Facket vill förhandla seriöst….Svenskt Näringsliv ber Tomten om hjälp.

IF Metall har idag bytt avtalskrav med ett par av arbetsgivarna och är redo att inleda seriösa och kreativa förhandlingar. Arbetsgivarna svarar med noll i centrala löneökningar, dispositiva kollektivavtal och inga villkorsändringar i övrigt.

Svenskt Näringsliv är uppe i det blå och flummar någonstans. Vänder och vrider på argumenten så att det låter som om de är omtänksamma om de utan jobb……då borde de väl rikta sin kritik mot regeringen istället. Det är ju de som ökat utanförskapet…..absolut inte facket.

”Det är orimligt av facket att driva en politik som leder till att klyftan ökar mellan dem som har ett jobb och dem som har förlorat jobbet, anser Christer Ågren, vice vd, Svenskt Näringsliv.”

Sen har de någon slags fri önskelista för företagare som skrämmer vem som helst. Blanda inte in Tomten i era hemskheter om jag får be. Men det gör de tyvärr.

”Önskelistorna är sedan länge klara och snart kommer många barn att sitta ivrigt väntande på att tomten ska knacka på dörren. Men det är inte bara barnen som är värda fina julklappar, även landets företagare bör få några stora, fina och väl förtjänta paket.”

”Genom ökade satsningar på entreprenörskap och nyföretagande samt reformer i lagen om anställningsskydd (LAS) kanske vi likt vårt västra grannland kan ge fler unga möjlighet att uppleva den frihet en egen försörjning ger. Det vore väl den allra bästa julklappen?

En nyårsönskan är förstås att avtalsrörelsen landar väl och att vi får till stånd rimliga avtal som gör att vårt näringsliv inte förlorar konkurrenskraft. Även om flera tecken pekar på att finanskrisen är på väg att ta slut, så lider många företag fortfarande av sviterna. Detta är något som måste finnas med i förhandlingarna och vi ser gärna ökade möjligheter till lokala avtal för att ge chans till fler och nya jobb.

Om de istället lade sin energi åt att bearbeta regeringen  så att de fick ändan ur vagnen och agerade för att skapa fler jobb. Svenskt Näringslivs önskelista skapar inte fler jobb….bara större kamp för sämre villkor om de jobb som finns idag. För hur tänkte de att lokala avtal skulle ge fler jobb? Sänkta löner eller?

Snacka om att vara insnöade på att krossa arbetarna och facket. Men det kommer att straffa sig för arbetarna är kloka nog att hålla ihop när det väl gäller.

När snön släpper sitt grepp om arbetsgivarna till våren kommer de att undra vad som hände. Deras hårt satsade kampanj svetsade samman arbetarna mer än någonsin och vi vägrade gå i ide som en björn. Istället tog vi upp kampen om våra rättigheter och vann striden.

Har inget med Tomten eller julklappar att göra….utan bara vanlig solidaritet som finns inbyggd i en normalt funtad människa.

Published in: on 17 december 2009 at 20:58  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/17/facket-vill-forhandla-seriost-svenskt-naringsliv-ber-tomten-om-hjalp/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] 1, 2, 3, […]

  2. Hej! se en fördjupad intervju med Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe om utbytet av krav mellan fack och arbetsgivare på http://bit.ly/4T3494
    Mvh
    VSPS-redaktionen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: