Snö…snö och juletider. Glädje eller elände?

Snö har fallit under två dagar här i Kalmar. Verkar bli en vit jul vilket jag vill minnas var länge sedan.

Snö till jul och nyår hör till men annars är inte jag någon snöälskare precis. Är mer för sol och varma stränder. Oj…vad trevligt det lät men får vänta några månader. Först ska vi fira jul och frysa ett tag.  Svära över hur hårt isen sitter på bilrutorna och på hur smutsiga bilarna blir av snöslask. Blöta kläder som inte håller kylan borta och vi ska svettas med snöskottningen.

Men det finns trevliga saker med julen och snön. Sitta inomhus och se hur flingorna dalar på julafton när man äter julskinka och annat gott.

Jul och nyår är mysiga helger men varför stressar folk så? Det ska lagas mat och godis i mängder och klappar ska köpas för massa pengar.  Nä det mysiga med julen är ju att vänner och släktingar träffas och umgås. Mat och föralldel lite godis är tillbehör men behöver inte vara så överdrivet mycket eller tjusigt.

Vi som har turen att fira dessa helger med vänner och familj borde njuta av just detta istället för det finns massor med människor som är ensamma eller inte har råd att hysterihandla.

Finns massor med människor som på ett eller annat sätt hamnat utanför samhället och kanske inte ens har en egen bostad. Kan garantera att just vid sådana här helger så känns deras utanförskap extra tydligt. De ser ju hur affärer skyltar med julsaker och familjetillställningar. De ser hur par går tillsammans och väljer gran eller handlar julklappar.

Att ändra en livssituation kanske inte är så enkelt och kanske beror på missbruk eller sjukdom. Det känns nog extra svårt att inte kunna göra det när de stora familjehögtiderna kommer för någonstans gör sig nog barndomens eller tidigare jular sig påminda och sorgen och saknaden biter sig fast.

Tänk på det alla som stressar…..det behöver inte vara extra mycket av allt. Det räcker med omtanke om vänner och familj. Och tänk på dem som är ensamma……kan räcka med ett julkort eller telefonsamtal för att rädda deras jul.

Published in: on 16 december 2009 at 11:33  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/16/sno-sno-och-juletider-gladje-eller-elande/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: