Teknikarbetsgivarna talar med kluven tunga…..som vanligt.

Teknikarbetsgivarna är motpart till IF Metall angående Teknikavtalet i kommande avtalsrörelse. De går nu ut i en intervju och säger att de kräver ett ett-årsavtal och kommer inte att vilja diskutera några villkorsändringar utan bara nivån på löneökningar i avtalet.

Anledningen är LO:s samordning och gemensamma krav på den sk. jämställdhet/låglönepotten. Att ca: 700 000 arbetare inom andra branscher än IF Metall skulle få högre ökning i procent. De anser att det strider mot Industriavtalets överenskommelser om att industrin ska vara normerande.

Jag undrar om det är hela sanningen?

Tror inte det……. för vad som slår mig är att de kritiserar hårt våra krav om löneökningar, de vill sänka lägstalönerna, ha flexiblare arbetstider och de vill att avtalen ska kunna förhandlas bort lokalt. Vid sidan om detta har de startat en stor debatt om turordningsreglerna i LAS.

Men inte ett enda ord vad jag har hört eller kunnat läsa nämner de om vårt kanske viktigaste krav: reglering av arbetsgivarnas möjlighet att hyra in personal när det finns personer med företrädesrätt till återanställning.

Varför så tyst om detta? Kan det vara så att de inte vill ta i den frågan i avtalsrörelsen för att de vet vilket stöd vi har av medlemmarna där och att den är viktig för oss. Kan det vara så att de egentligen inser att arbetsgivarna idag missbrukar ”kryphålet” i LAS och vill inte aktualisera den och få en tolkning av lagen till sin nackdel? Måste ju vara behändigt för dem nu när arbetsgivarna hela tiden kommer undan genom kryphålet.

Är det därför de så hårt kritiserar turordningen för att det kan vara lättare att få sympatier där? På så vis får de också alla att lägga krut på turordningsfrågan och bemanningsfrågan kommer i skymundan.

Nåt skumt är det.

Men det som är säkert är att hela grejen för dem handlar om arbetsgivarens makt att anställa och säga upp i den ordning som behagar dem.

Många frågor här, men inga svar och vi ska inte förvänta oss ett ärligt svar av Teknikarbetsgivarna heller. Frågan är bara vad de mer har i en dold agenda?

Återstår att se vilka svar vi får i avtalsrörelsen.

Published in: Okategoriserade on 10 december 2009 at 16:10  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/10/teknikarbetsgivarna-talar-med-kluven-tunga-som-vanligt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: