Var det verkligen nödvändigt just nu Ericsson?

Ericssons varsel i Gävle och Borås idag är på alla nyheter. Ett varsel i dagens läge med kris och allt är tyvärr en vardag vi haft länge nu och är trötta på. På de ställen där efterfrågan är borta har företagen inget val annat än att varsla och genomföra uppsägningar.

Men det verkar inte vara fallet hos Ericsson. En arbetsgivarrepresentant från Gävlefabriken säger att det inte beror på krisen och en lågkonjunktur utan att det sker ett teknikskifte.

Kan så vara att det är ett teknikskifte och att den kräver mindre personalstyrka men det kommer knappast som en happening för Ericsson och sker över natten.

En stor koncern som Ericsson borde ta mer samhällsansvar och inte genomföra dessa uppsägningar och nedläggning av Gävlefabriken nu mitt i en allvarlig kris på arbetsmarknaden. Ericsson befinner sig knappast i kris utan har resurser att uthärda tills konjunkturläget har stärkts.

Men mycket vill ha mer tyvärr.

Men varför nu och varför 2 veckor innan jul. Kan gissa att de vill ta vissa kostnader redan i år för att nästa års bokföring ska bli ännu bättre. Om beslutet är taget i år kan de ”lägga undan”  sk. omstruktureringskostnader på årets resultat. Det gissar jag för att företaget där jag jobbar tillhörde Ericssonkoncernen tills för 3 år sedan och jag vet hur de resonerade då. Eftersom vi tillhört Ericsson lider jag lite extra med de anställda där idag…..vi hade ju en gång samma arbetsgivare.

Men att inte för ett ögonblick tänka på samhället Gävle och Borås eller på de anställda när läget på arbetsmarknaden ser ut som den gör är oansvarigt och storföretagarfasoner som bara vill glädja aktieägarna.

Fy skäms Ericsson.

Förhoppningsvis finns ”Ericssonpaketen” kvar med omställningsstöd och extra uppsägningstider till de som sägs upp. Då kanske de har en lön fram till nästa höst någongång och läget har vänt upp på arbetsmarknaden.

Till sist en hälsning till IF Metallklubbarna på fabrikerna i Borås och Gävle: Jag tänker på er och lider med er.  Någon av oss sa för ett antal år sedan lite skämtsamt: Ericssonfabrikerna är lite som ”10 små negerpojkar” och försvinner en efter en.

Ibland tycker man inte om när man får rätt.

Published in: on 08 december 2009 at 20:54  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/12/08/ver-det-verkligen-nodvandigt-just-nu-ericsson/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: