Svenskt Näringsliv tror sig veta varför fackets medlemsantal sjunker.

Sen när fick  Svenskt Näringsliv medlemmarnas mandat och uttala varför man eventuellt är missnöjd och går ur facket?  Det har de inte och kommer aldrig att få,  men ändå uttalar de sig i frågan:

”På många arbetsplatser har den sjunkande fackliga anslutningen och aktiviteten blivit märkbar under denna avtalsperiod. Av allt att döma är en orsak till det bristande förtroendet för facket en bred insikt om att verklighetens krav innebär att företag och anställda måste ges möjligheter att komma överens om vad de tycker är ändamålsenligt. Det finns alltså inte stöd för en konservativ facklig retorik, rigida kollektivavtal eller en centralstyrd lönepolitik som inte tar hänsyn till företagens och individernas förutsättningar. Vad arbetsmarknaden behöver är olika modeller med löneöverenskommelser på företagsnivån.”

Ja det skulle ju passa deras syften om det vore så. Men vad inbillar de sig egentligen.

Skulle våra medlemmar vilja att kollektivavtalen kunde förhandlas bort lokalt så att det vore möjligt för arbetsgivaren att sänka lönen och försämra våra villkor?  Skulle våra medlemmar vilja att all löneförhandling sker lokalt och att många då inte skulle få någonting??  Knappast!! Aldrig någonsin!!

I samma uttalande säger Svenskt Näringsliv något för att slå ner på fackens lönekrav. Undra om de verkligen tänkte på vad de skrev?

”När arbetslösheten stiger ökar de som har jobb sitt sparande för att ha en buffert om de själva skulle bli arbetslösa. Denna effekt är just nu betydligt större än den konsumtionsstimulans som de högre inkomsterna ger.”

Jaha….innebär det att de inte tycker att regeringens skattesänkarpolitik är bra för att skapa konsumtion?

Regeringens skattepolitik gynnar bara de redan rika och ger oss låg- och medelinkomstagare dyrare utgifter i välfärdssystemet istället. För att ha en rimlig chans till  ökad konsumtionskraft måste det bli löneökningar även nästa år. Annars blir det minus i plånboken och vi tvingas till mindre konsumtion än normalt.

 

Published in: on 18 november 2009 at 9:44  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/18/svenskt-naringsliv-tror-sig-veta-varfor-fackets-medlemsantal-sjunker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: