§ 22 LAS Svenskt Näringslivs inbillade spöke.

Svenskt Näringsliv har gett ut en skrift om §22 LAS. Man lägger ner mycket tid och energi åt en paragraf som väl är en av de mest dispositiva i hela arbetsrätten. En paragraf om turordningsregler vid arbetsbristuppsägningar som de påstår är diskriminerande för ungdomar och kvinnor och som får hela företag att gå omkull.

Snacka om att göra en höna av en fjäder.

Turordningsreglerna i LAS och i våra kollektivavtal ger de lokala parterna allt de behöver för att kunna gör avsteg pga kvalifikationer och på så vis säkra företagets framtid.

Vad Svenskt Näringsliv inte säger är att de vill att arbetsgivarna själva ska få bestämma vad som är kvalifikationer och då handlar det inte enbart om yrkeskompetens utan om godtyckligt ”tyckande” om människor. Alla anställda skulle då behöva vara rädda för att säga sin åsikt, ha ett fackligt uppdrag, vara sjuk eller behöva vara hemma med sjukt barn etc. Återigen vill arbetsgivarna ha oss stående med mössan i hand.

Detta kan de naturligtvis inte gå ut i media och säga utan gömmer sig bakom företagens behov av att behålla nyckelpersoner, ungdomsarbetslösheten och jämställdhet.

Problemet är inte LAS utan det är bristen på jobb för ex. nyutexaminerade ungdomar.

Vad gäller jämställdheten motsäger Svenskt Näringsliv sig själva där. Om man i en uppsägningsförhandling skulle säga upp män just bara för att de är män och behålla kvinnorna för att arbetsplatsen ska vara mer könsblandad är väl det diskriminering av männen.

Och vad hände då med arbetsgivarens gnyende om nyckelpersoner? Är det automatiskt kvinnorna och ungdomarna.

Published in: on 17 november 2009 at 8:45  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/17/%c2%a7-22-las-svenskt-naringslivs-inbillade-spoke/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: