Att tänka stort men prata smått.

Det är inte alltid så lätt att prata smått. Att prata så att omgivningen hänger med om något som engagerar och som man är mitt inne i.

Många säger att politiker låter likadant oavsett vilket parti de kommer ifrån men att Sverigedemokraterna säger vad de vill. Är det för att SD bara pratar om en sak egentligen och att de gör det på en nivå som folk förstår?

Jag är rädd för att det är just så.

För mig är det jättetydligt vad som skiljer de olika partierna och likaså när vi pratar avtalsrörelse är ju skillnaden mellan fack och arbetsgivare solklar.

Men hur är det för normalsvensson som har många andra intressen och prioriteringar i livet och inte riktigt hänger med när vi svänger oss med konstiga ord eller pratar EU, krisavtal, partipolitik eller avtalsrörelse?

Då är det alltid lika underbart och nyttigt att diskutera dessa frågor med mindre engagerade vänner eller ex. hålla en facklig medlemsutbildning. Man tvingas ner på en nivå som alla förstår och hänger med i. Man tvingas prata smått och ren svenska. Det duger inte att svänga sig med konstiga ord som subsidiaritetsprincip, global sammanhållning, företrädesrätt eller FI plattform. De begriper av förståeliga skäl inte ett jota.

Vi måste nog alla tänka på hur vi säger saker och ting beroende på i vilket sammanhang eller sällskap det gäller för det är oerhört lätt att börja prata rotvälska och då får vi inte ut vårt budskap och folk har slutat att lyssna för länge sen. Alla vågar heller inte fråga om vi maler på som om det vore den självklaraste saken i världen.

Tack älskade syster, vänner och medlemmar som ifrågasätter och tar ner mig på jorden när jag svävar iväg.

 

 

Published in: on 16 november 2009 at 6:00  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/16/att-tanka-stort-men-prata-smatt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: