Industriavtalet håller

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen fortsätter på inlagt spår. De hotar med fattiga arbetare om vi driver igenom ett lönekrav på 2,6% och de beklagar sig över LO:s gemensamma plattform.

De menar att 2,6% skulle utlösa fler uppsägningar .

Att Industriavtalet och industrin som normerande i avtalsrörelsen skulle vara hotat p.g.a. den extra pott Lo är överens om. Det är bara tomt prat då endast 500 000 tusen  av 3 miljoner löntagare skulle vara berörda  .

Den sk. jämställdhetspotten skulle jag vilja kalla låglönepott eftersom det inte handlar om löneförhållandet mellan kvinnor och män egentligen utan om branscher med lägst löner.

Vidare tycker Teknikföretagen att lönerna ska bestämmas helt lokalt och att industrin behöver mer flexibla arbetstider och  hänvisar till de sk. krisöverenskommelserna. Då skulle vi ju bli fattigare om någon gång.

Det är just dit de vill komma oavsett om vi har lågkonjunktur eller inte…..fattiga arbetare med arbetstider och anställda som bestäms efter dagsproduktionen.

Men detta är inte en bra lösning för arbetsgivaren heller om de bara tänkte efter lite. En ryckig produktion fortsätter att vara ryckig om man justerar det med personalens arbetstider och kastar anställda in och ut. Företagens inkomster kommer ryckigt och en långsiktig planering är totalt omöjlig.

En produktion är effektivast och konkurrenskraftig om man har en jämn rytm på ordrar, inkomster och utgifter med trygga engagerade arbetare.

Problemet måste angripas från andra hållet. Att  försöka få till en jämn efterfrågan.

 

Published in: Okategoriserade on 07 november 2009 at 12:05  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/07/industriavtalet-haller/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: