En förtroendevalds vardag.

Kongressen har precis avslutats med alla upplevelser och dess beslut. Då väntar nästa viktiga och spännande uppdrag på IF Metalls avtalsråd. Motioner ska behandlas och föreslagna avtalskrav ska diskuteras och så småningom fastställas.

Att som förtroendevald få vara med i dessa stora sammanhang är en förmån. Men att vara förtroendevald innebär också att det är svårt att planera arbetslivet. Det ordinarie jobbet finns där som grund och uppdraget som klubbordförande har en ganska jämn arbetsrytm.  Övriga uppdrag däremot har en tendens att bli ryckiga. Studiebiten var fullt tryck på i våras och Eu-valet krävde lite tid och almanackan var full. Partikongressen har varit planerad sedan länge och likaså avtalsrådet men det är enstaka tillfällen och kräver nya val för att få vara med igen.  Sen då?

Valrörelsen kräver tid och förhoppningsvis kommer man med i förhandlingsdelegationen i avtalsrörelsen.

Men sen? Tomt. Det är lite skrämmande med att vara förtroendevald….ena stunden är almanackan full och man är efterfrågad…..nästa är almanackan tom och man vet inte när eller vart man får förtroende att utföra ett uppdrag. Vad värre är att man halkar efter i kompetens på jobbet och hemska tanke,  riskerar att  bli av med jobbet i dåliga tider. Då ryker alla fackliga uppdrag automatiskt.

Detta är enkelt förklarat vardagen för en förtroendevald men vi vet om riskerna och osäkerheten och jag skulle ändå inte för allt smör i Småland vilja låta bli att vara fackligt och politiskt engagerad. Om det hemska händer att alla uppdrag faller så får man bita ihop och ta tag i livet då. Man har ändå vetskapen om att det man gjort har varit viktigt, att man haft roligt och kommer inte att ångra en sekund.

Published in: on 05 november 2009 at 10:03  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/05/en-fortroendevalds-vardag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: