Avtalsrörelsen 2010

Nya löner och arbetsvillkor för mer än tre miljoner löntagare i Sverige.  De gemensamma kraven innebär löneökningar med minst 620 kronor per månad och heltidsanställd dock lägst 2,6%.

LO-förbunden har också enats om följande krav i avtalsförhandlingarna 2010:

-Rätt till heltid.

-Förstärkning av den anställdes rättigheter vid visstidsanställningar.

-Förhindra att LAS kringgås med hjälp av bemanningsföretag.

I dagens ekonomiska läge är det extra viktigt för fackföreningsrörelsen att vi träffar rätt i våra lönekrav. Vi ska inte ta ut mer än vad ekonomin klarar av, men vi får heller inte lägga oss för lågt.

Om vi följer arbetsgivarnas modell med nollavtal riskerar vi inte bara problem i svensk ekonomi. Också ur ett maktperspektiv förskräcker kravet att det bara ska ske lokala löneförhandlingar.

I en tid då arbetsgivarna försöker utnyttja den ekonomiska krisen för att försvaga löntagarnas rättigheter och underminera de centrala kollektivavtalens betydelse är behovet av samordnade avtalsförhandlingar större än på mycket länge. Med sina krav om nollavtal försöker arbetsgivarna flytta över hela bördan av krisen på enskilda löntagare. Vårt svar är sammanhållning och solidaritet säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare

Ja, nu drar avtalsrörelsen igång på allvar. Den 19-20 november har IF Metall avtalsråd och ska diskutera de krav som LO kommit fram till.
Eftersom jag verkar vara en lyckligt lottad kvinna så har jag förmånen att vara invald i IF Metalls avtalsråd och kommer att befinna mig på Älvsjömässan i Stockholm den 19-20 november för att fastställa IF Metalls krav.
Vi kommer där också att utse förhandlingsdelegationer som medverkar i de centrala parternas diskussioner framöver. Jag är nominerad till förhandlingsdelegationen för Teknikavtalet IF Metall. Jag håller alla tummar och tår för att turen håller i sig och att jag får avtalsrådets förtroende och blir vald.

Published in: Okategoriserade on 02 november 2009 at 10:39  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/11/02/avtalsrorelsen-2010/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Hoppas att dina tår är utan blåsor då !
    Lyca till
    Mohaaa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: