En solidarisk a-kassa.

IF Metall är tydlig med vad vi vill med a-kassan framöver.

Stefan Löfvén säger till Dagens Arbete:

”Det måste bli billigare att vara med i a-kassan. Avgifterna måste ner. Dessutom ska avgiften vara solidarisk så att den som jobbar i en bransch med hög arbetslöshet inte tvingas betala mer. Arbetslösheten beror inte på de arbetslösa. – Sedan är det viktigt att höja taket. Målet är att 80 procent av de arbetslösa verkligen ska få 80 procent i a-kassa.”

Att få till en bra och tydlig politik runt a-kassan är superviktigt. Den kan vara enda möjligheten till försörjning då man drabbas av arbetslöshet. Något som många och vem som helst av oss helt ofrivilligt kan befinna sig i just nu eller inom en snar framtid.

Att inte ha rätt till ersättning från a-kassan för att man inte har haft råd att behålla medlemskapet är oacceptabelt.

Om någon möjligtvis skulle tänka att man har ett ”säkert” jobb och att a-kassan inte är så viktig,  är det omedelbart dags att tänka om. Med en låg a-kassenivå hotas vi alla av lönedumpning. Männsikor kan tvingas ta jobb med låga löner för att åtminstone hjälpligt kunna försörja sig och konkurrerar då med dem som har jobben.

Detta har borgeligheten givet räknat ut. Om de kan få oss att konkurrera om jobben för sämre villkor och lägre löner så har de oss snart där de vill….med mössan i hand.

Jag tänker behålla mössan på huvudet. Det blir inte tal om någon låglönekonkurrens och inte heller någon fortsättning på borgeligt styre nästa år.

Published in: Okategoriserade on 27 oktober 2009 at 6:53  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/10/27/en-solidarisk-a-kassa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej, Camilla!

  Vill bara upplysa dig om att både du och jag fått en skattesänkning på drygt 1000kr /mån och den täcker mer än väl in den avgifthöjning som skett i A-kassan. En person som snittar 20000kr/mån har mycket väl råd med A-kasseavgiften.
  Synd att inte LO gått ut och talat om det för medlemmarna. då kanske man sluppit ett stort medlemstapp. Men det var tydligen viktigare att hänga på sossegnället än att behålla medlemmar.

  • Hej!
   Du och jag är inte de enda i detta landet och jag ser lite längre än till mig själv. Synd att ingen har upplyst dig om att en sjukskriven eller arbetslös med kanske bara enstaka jobbtimmar per månad absolut inte snittar 20 000 kronor/månad. Dessutom har inte bara avgiften höjts och blivit osolidarisk utan regeringen tog bort avdragsrätten i deklarationen för a-kasseavgiften och fackavgiften.

   // Camilla

 2. Även om avgiften höjts har alla råd med den. Det är som vilken försäkring som helst, bil eller hemförsäkring. Vill du ha skydd måste du betala. Det finns inget som säger att du ska rätt till skatteavdrag för fackavgift. Det är som om jag skulle få avdrag för att jag är med i en sportförening.
  Märkliga prioriteringar ni sysslar med. Det viktigaste är att ge företagen bättre villkor för att anställa människor, vare sig dom är handikappade eller förtidspensionärer.
  Allt är bättre än att gå hemma.
  Titta på regeringens satsningar på dessa grupper. Ni kommer att använda er av samma verktyg, fast nu låtsas ni att ni lite arga…
  Har en bra kongressdag!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: