IF Metall och Ramavtalet

Spaltmetrar har skrivits om Ramavtalet som tecknades av IF Metall och arbetsgivarna i mars iår. Få medier har lyckats stava rätt till arbetstidsminskning och har istället fått till ordet ”lönesänkning”. Allt för att skapa stora rubriker.

IF Metall insåg  vad som höll på att hända och hade mod och stake nog att agera. När regeringen bara stod och tittade på när företag höll på att försvinna, tusentals av medlemmarna höll på att bli arbetslösa och desperata klubbar höll på att ingå ogiltliga avtal tog IF Metall ledningen och gjorde något som bara är tänkbart i en kris liknande den på 30-talet.

Man gjorde det tillfälligt möjligt att inom en viss ram, lokalt teckna avtal om arbetstidsminskning för att på så vis försöka rädda jobb och ge företag en chans att ”övervintra”.

Att man från arbetsgivarsidan och IF Metall tecknar ett tillfälligt avtal som tillägg till kollektivavtalet bevisar att det i normala fallet är absolut otillåtet att teckna lokala avtal om liknande arbetstidsminskning. Därmed stärktes våra kollektivavtal och arbetsgivarna kan inte komma sen och tolka avtalen annorlunda.

Det är för tidigt än att se hur många jobb Ramavtalet verkligen räddade men jag vet att på mitt eget jobb var  möjligheten till ett avtal absolut avgörande för att jobben räddades.  100% av medlemmarna stod bakom beslutet om vår arbetstidsminskning under en period.  Vi tittar oss stolt i spegeln varje dag och säger: Jag har offrat lite arbetstid och därmed pengar för att mina arbetskamrater skulle få behålla jobbet i en ofattbar kris där det bara tog tvärstopp i produktionen och pengarna rann ur företaget.

Ett seminarium med fokus på industrins möjligheter och hot i Gnosjöregionen genomfördes fredagen den 16 oktober i Vaggeryd i Småland.

15:17 | fredag 16 oktober 2009

IF Metall ser en ljusning i länet

Många företag som haft krisavtal sedan i våras, med lägre lön och kortare arbetstid, återgår nu till normal verksamhet.
– Men än är det för tidigt att tala om ett trendbrott, säger Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare på IF Metall.

I Nyheterna i morse berättade vi om Uppåkra mekaniska i Skillingaryd som nu återgår till fulla arbetsveckor när det nu börjat vända.

Men Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall, är bara försiktigt optimistisk.
– Jag tycker inte man kan tala om en väg just nu bara, men man börjar ju till och med anställa på vissa ställen. Just nu håller vi själva på med en insamling för att få en klarare bild.

Published in: Okategoriserade on 17 oktober 2009 at 8:23  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2009/10/17/if-metall-och-ramavtalet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: